Brána do Jeseníků

Šumperk je vstupní branou do Jeseníků a nabízí celoroční sportovní a rekreační aktivity.  Město leží v údolí řeky Desné na křižovatce, jejíž silnice vedou do horských středisek, jako je Ramzová, Červenohorské Sedlo či Skřítek. 


Sportovcům nabízí město řadu míst, kde mohou potrápit své svaly: tenisový areál, fotbalové hřiště, krytý plavecký bazén, venkovní plavecký bazén, minigolf čí atletický stadion. Cyklisté jistě uvítají bohatou síť cyklostezek, z nichž některé jsou napojeny na trasu z Polska do Rakouska. Dobré podmínky zde jsou i pro pěší turistiku.

  • Zimní rekreace - lyžování, běžkařské trasy, bobová dráha ... Lyžařský areál Červenohorské sedlo (20 km), lyžařský areál Dolní Morava (30km), lyžařský areál Olšany (5km), lyžařský areál Hraběšice (5 km), lyžařský areál Ramzová (25km).
  • Letní rekreace - Velké množství cyklotras, turistických a rekreačních tras.  Horské minikáry, moto a agroturistika, horolezecké terény, pěší turistika a mnoho kulturních i technických památek a přírodních zajímavostí v okolí.